Enzyme-assisted extraction of phenolic compounds from murucizeiro leaves (Byrsonima crassifolia)
DOI:
https://doi.org/10.14808/sci.plena.2020.051501Palavras-chave:
Byrsonima crassifolia, phenolic compounds, Response surface methodologyResumo
The aim of this work was to evaluate the enzyme-assisted extraction of phenolic compounds from murucizeiro leaves (Byrsonima crassifolia) employing response surface methodology (RSM), in order to determine the best extraction conditions. The chemical composition of the leaves and characteristics of the enzymes were determined. The independent variables were temperature (19 to 70°C), pH (2.4 to 7.5) and reaction time (19 to 220 minutes). A conventional and optimized triple extraction with organic solvents was used as control. As result to solvent extraction was observed 73.28 mg of gallic acid equivalents (GAE) g-1 DM, while under the best condition for enzyme-assisted extraction (temperature: 60°C; pH: 4.5; and time: 220 min), the concentration was 90.65 mg GAE g-1. The independent variables significant were: temperature, pH and log time at the linear level and temperature at the quadratic level. A similar methodology could be encouraged for other natural products rich in phenolic compounds.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) após a sua publicação, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.