Advances in catching fruit butterflies for quick inventory
DOI:
https://doi.org/10.14808/sci.plena.2019.122401Palavras-chave:
Lepidoptera, Nymphalidae, rapid ecological assessmentResumo
The family Nymphalidae comprises frugivorous butterflies that are frequently used as bioindicators in environmental assessment studies. The collection of these lepidopterans is easily made with traps filled with fruit baits. The most frequently used bait is a mixture of banana and sugarcane juice, though other mixtures are also attractive. Hence, the objective of the present study was to assess the attractiveness and aging effect of baits used to capture fruit-feeding butterflies. All tested baits contained fructose, glucose, and sucrose but it was not possible to determine an optimal capture period in terms of bait aging, as sugar concentrations varied throughout the fermentation process.Downloads
Publicado
2020-01-28
Como Citar
Maciel, T. T., Barbosa, B. C., Santos-Prezoto, H. H., Aguiar, J. A., & Prezoto, F. (2020). Advances in catching fruit butterflies for quick inventory. Scientia Plena, 15(12). https://doi.org/10.14808/sci.plena.2019.122401
Edição
Seção
Artigos
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.